8 Temmuz 2008 Salı
Perde Pilavı ve Pelin'in Parfesi
Emine Beder'in yemek kitabında perde pilavı tarifini okuduğumuzda kardeşimin çok hoşuna gitmişti. Bu yüzden, cuma akşamı menüsünü planlarken perde pilavı pişirmeye karar verdim. İkinci yapışım olduğundan, ilk seferki tecrübelerimden de faydalandım ve orjinal tarifi kendime göre değiştirerek uyguladım.
Malzemeler:
2 su bardağı baldo pirinç
1 paket kuş üzümü
1 paket dolmalık fıstık
2-3 çay kaşığı tarçın
tuz
karabiber (bol kullanmanızı tavsiye ederim)
2 adet kesmeşeker
badem (arzuya göre)
1 adet yufka
1 yumurta sarısı (yufkanın üzerine sürülecek)
Pirinci ayıklayıp çok iyi yıkadıktan sonra bir kaba alın, üzerine çıkacak kadar sıcak su ve 1 tatlı kaşığı tuz ilave edip yaklaşık 30 dk. haşlanmaya bırakın.
Bu arada pilavın harcını hazırlayın. Teflon tavaya dolmalık fıstık ve bademi alın, orta ateşte çevirerek renklerinin dönmesini sağlayın. Ben bu aşamada, sağlıklı olması için tencereye sıvıyağ eklemedim. Haşlanan pirincin suyunu süzün ve dolmalık fıstıklarla bademlere ekleyin. Baharatları, kuşüzümünü, tuzu ve şekeri de ilave edip pirinçleri harmanlayın. Kaşığın tersiyle pirinçleri düzleyin ve üzerlerini bir parmak geçecek kadar su ilave edin. Tencerenin ağzını kapatıp su kaynayana kadar orta ateşte pişirin. Su kaynayınca altını kısın ve pilav suyunu çekene kadar pişirin. Pilav pişince tencerenin üzerine temiz bir havlu ya da kağıt peçete serip kapağını kapatın. Bu şekilde 15-20 dk. demlenmeye bırakın.
Pilav demlenirken, borcamı (ben 26 cm. çapında kullandım) hafif yağlayıp yufkanızı kenarlardan taşacak şekilde içine yerleştirin. Demlenen pilavı yufkanın içine dökün ve kenarlardan dışarı taşan yufkaları düzgün şekilde pilavın üzerine alın. Yufkanın üzerini çok az yağlayın ve yumurta sarısını sürün. 180' fırında yufkanın üzeri kızarana kadar pişirin.
Afiyet olsun!
Bu nefis ve pratik parfenin tarifini Pelin'ciğimde gördüğümde çok hoşuma gitmişti ve yapmayı aklıma koymuştum. Çilek yerine şeftali kullanmam dışında orjinal tarife sadık kaldım.
Malzemeler:
2 su bardağı süt
1,5 poşet kremşanti
1 su bardağı toz şeker
1 su bardağı çilek
1 paket vanilya
1 paket labne peyniri
5 adet şeftali
Kremşantiyi sütle çırparak hazırlayın. Labne peynirini, tozşekeri ve vanilyayı da ekleyip çırpmaya devam edin. (Ben dayanamayıp karışımın tadına baktım, kremşantinin ve labnenin muhteşem uyumu karşısında kaseyi bitirmemek için kendini zor tuttum.) Küp küp kestiğiniz şeftalileri (arzu ederseniz başka bir yaz meyvası da olabilir) karışıma ilave edin. Strech filme kapladığınız baton kek kalıbının içine karışımı dökün ve 1 gece dondurucuda bekletin. Ertesi gün strech film sayesinde kek kalıbından kolayca çıkaracağınız parfe servise hazırdır.
Afiyet olsun!
Not: Pelin'ciğim, bu nefis tarif için tekrar teşekkürler!
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
16 yorum:
Valla ne diyeyimki süper görünüyorlar.Emine Bederin bu kitabından bendede var kaç zamandır bir ekler tarifi deneyeceğim kısmet olmadı.Şimdi sen yapınca gaza geldim bende vakti zamanında kitaptan bir şeyler işaretlemiştim.Yaparım artık.
Hoşçakal
Aslı'mmmm,
İkisi de muhteşem, iştah kabartıyor; ellerine sağlık canım benim.....
Sımsıcak sevgiler, öpüyorum.....
Perde pilavını çok sevmekle beraber hiç kendim denemedim :) Ellerine sağlık çok güzel gözüküyor. bende en kısa zamanda deniycem..
şeftali çıkalı beri şeftaili bir parfe yapsam diyordum çok yakışıyor pasta ve parfelere. en azından ben çok seviyorum. Senin ve pelinin ellerine sağlık bu sıcak günlerde akşamları çok güzel gidiyor..
sevgiler
Pilavında parfende harika görünüyorlar.Ellerine sağlık canım. Parfenin tarifini defterime yazıp yazlığa gidince orda kardeşlerime de yapıyım eminim onlarda bayılır.
Sevgilerle...
PARFE NEFİS GÖRÜNÜYOR..LABNELİ KREMALARIN , MEYVELİ TATLARA ÇOK AMA ÇOK YAKIŞTIĞINA BİZZAT ŞAHİDİM :)
MUHTEŞEM UYUM !!!!!!!!!!!!
anladığım kadarı ile hazır yufka kullanmıssın güzel olmuş.daha pratik.ellerine sağlık.slmlar..
Ellerine saglik canim,hepsi harika.
Asagida ki sofraya da bayildim.
Afiyetler olsun.
Asli'cigim,
Hersey harika gorunuyor. Pilav ise muhtesem, ellerine saglik.
Sevgiler
aslıcım, her iki tarifi de denemeliyim, hiç yapmadım nefis görünüyor. ellerine sağlık canım benim.
Emel'cim sabırsızlıkla bekliyorum.. Ekler yapmak da zor epey, bir kere annemle denemiş, başarısız olmuştuk :)
Didem'cim çok teşekkür ederim..
Betül'cüm ikisi de çok kolay, umarım dener ve bizimle de paylaşırsın canım..
Öznur'cum çok teşekkürler, umarım dener ve beğenirsin..
Burçin'cim çok teşekkürler, demek sen de benim gibi bu uyuma hayransın :)
Sevgili Süheyla, teşekkürler, evet hazır yufka kullandım..
Yıldız'cım teşekkür ederim..
Aybike'cim çok teşekkür ederim..
Hımmm ben de kremayla denemiştim parfeyi... Bir dahaki sefer krem şanti ile deneyim... Pilavda harika görünüyor ellerine sağlık sevgiyle...
Aslıcım yorumunu severek okudum çok şükür çıkardık enfeksiyon geçirdi 10 gündür bizi çok üzdü ama sizlerle paylaşmak inan acımı biraz olsun dindirdi çok sagol inan ki çok mutlu oldum iyi ki sizler varsınız ben kendimi inanılmaz şanslı hissediyorum ellerine saglık muhteşem ötesi birşey olmuş ben bu pilavı daha önce yemiştim lezzeti hala agzımda ama tarifini alamamıştım inanılmaz güzel olmuş ellerine saglık canım sevgilerle
Uzun zamandır denemek istediğim bir tarif,en kısa zamanda denemem gerektiğini hatırlattı fotoğraf:))
Parfe de çok lezzetli görünüyor.
sevgiler...
Pilavın içi beni mest etti,parfe ise çok güzel olmuş.Şeftali'de çok yakışmıştır eminim...
Ellerine sağlık...
Aysel'cim beğeneceğini düşünüyorum, şimdiden afiyet olsun..
İrem'cim tekrardan çok geçmiş olsun, kardeşinin daha iyi olmasına çok sevindim.. Güzel yorumun için de teşekkürler..
Bengisu'cum umarım dener ve beğenirsin.. Teşekkürler..
Pelin'cim beğenmene çok sevindim, asıl ben teşekkür ederim..
Ne güzel bir dayanışma :)
peyniri mutlaka banda deniycem..
sevgiler
Yorum Gönder