22 Temmuz 2008 Salı

Bamya

Babam bamyanın genelde 1/2 kilo alındığını söylediğinde nedenini hiç anlamamış, çok da şaşırmıştım. İşin aslını geçen hafta hayatımda ilk defa bamya pişirirken anladım..

Marketten aldığım bamyaları yıkadım, süzdüm ve baş kısımlarını annemin anlattığı gibi huni şeklinde kesmeye
başladım.. Yarım saat oldu, benim önümde ancak bir avuç ayıklanmış bamya! Baktım olacak gibi değil, annemin "pörsür" uyarılarına rağmen ben de baş kısımlarını diplerinden kestim!

Ve sonuç: düdüklüde pişirmeme rağmen pörsümemiş, bol limonlu ve lezzetli bamyam!

Malzemeler:
1/2 kg. bamya
2 domates (rendelenmiş)
1 çorba kaşığı salça
1 soğan
1 adet limon suyu (arzuya göre daha fazla da kullanabilirsiniz)
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 diş sarımsak
1,5 çay bardağı sıcak su
tuz
Sebze yemeklerinde kıyma sevmediğim için kullanmadım, siz dilerseniz bamyanızı kıymalı da pişirebilirsiniz

Soğanı yemeklik doğrayıp pembeleşinceye kadar sıvıyağda kavurun. Domates ve salçayı da ekleyip 2-3 dk. pişirin. Bamyaları tencereye alıp limon suyunu, sarımsağı ve tuzu ilave edip bamyaları ezmeden hafifçe harmanlayın. Sıcak suyu da ilave edip bamyaları pişirin. Ben düdüklü tencerede 8 dk. pişirdim.

Afiyet olsun!

Not: Bamyaları ayıklayıp buzdolabı poşetinde dondurucuda da saklayabilirsiniz. Kullanacağınız zaman yemeğin sosunu hazırlayıp dondurucudan çıkardığınız bamyaları çözülmesini beklemeden tencereye alın ve kısık ateşte pişirin.

25 yorum:

Pelin dedi ki...

Merhaba Aslıcığım,
En sevdiğim yemektir bamya yemeği ama ben de hep yarım kilo pişiririm.Ben de huni şeklinde keseceğim diye uğraşırken bir defa hesapladım yarım kilo bamyanın temizlenmesi 45 dakika sürüyor.Artık ben de tepelerini kesiveriyorum.Üzülerek görüyorum ki hiçbirşey farketmiyor.Bamya temzileyeceğim diye boşa geçen zamanlarıma yazık:)
Sevgiler

Adsız dedi ki...

aslıcım ellerine sağlık.annem akşamdan oturuken keser:)hemen ertesi güne pişirir..bamyayı o şekilde kesmelerinin sebebi salyasını bırakmasın diyeymiş ve de estetik görünmesi için sanırım..düdklüde pişirmek iyi fikir salmamış ssalyasını..annem kaşık sokulmaması gerektiğini söylerdi gene aynı sebepten..sevgiler..
aslıcım değişik olmuş siten yalnız blog başlığınla yeşil renk tezatlık kurmuş gibi..yeşili seviyorum..resmini de çok beğeiyorum bi tercih yapamadım sanırım..:)

banu kırmızıgül dedi ki...

bayılırım bamyaya. ellerine sağlık canım. sevgilermle..

Ordanburdanhayattan dedi ki...

benim de çok sevdiğim bir sebzedir bamya ama genelde annem ayıklayıp dondurucuya atar benim için.daha bir çok şeyde olduğu gibi hazıra konarım ben de:))
ellerine sağlık,yeni nesil amma pratik bee şimdi anneannem görse tepelerini öyle kestiğini sana eksi puan verirdi ama korkma söylemem ben.öyle de olur böyle de olur:))

Gökkuşağının Rengi dedi ki...

Ben bamyayı pek sevmem annem çok güzel yapar o yaptığında suyundan çok olmak kaydıyla yerim:))ellerine sağlık canım:)

Baharcicegi dedi ki...

Bamya,yi benden baska evde seven yok,yilda bir kez ancak piser bir ben yerim.Gelmisken az olan bamya yemeginden birazda ben alayim eline saglik canim

Aybike Ceylan dedi ki...

Ellerine saglik Asli'cigim,
Cok ama cok severim bamyayi, sizlere afiyet olsun, sevgiler.

Bir Dilim Düş dedi ki...

Tam da bamya zaman� bol bol al�p buzlu�a atmak laz�m k� i�in. Ben de �ok severim bamyay� ellerine sa�l�k.

Sevgiler,
Evren

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Pelin'cim haklısın, gerçekten de çok zaman alıyor. Yapacak başka bir sürü iş olunca da ister istemez daha pratiğe kaçıyor insan.. Hele de dediğin gibi sonuç aynı olunca :) Teşekkürler..

Yosunbuka'cım evet, düdüklüde pişirince istediğim sonucu aldım, bundan böyle bu şekilde pişireceğim.. Yeşil ve mor en sevdiğim renkler o yüzden ben de vazgeçemiyorum ikisinden de :)

Banu'cum teşekkürler..

Yasemin'cim tepesinden kesmeme rağmen sonucun güzel olması nedeniyle anneannenden puan kapamam mı acaba? :)

Sevgili Gökkuşağının Rengi, teşekkürler..

Öznur'cum daha güzel, hepsini sen yiyorsun demek :)

Aybike'cim teşekkürler..

Sevgili Evren, teşekkür ederim..

Adsız dedi ki...

selam
ellerine sağlık aslıcım senede iki kerede olsa kızımla ikimiz için pişiriyorum şöyle bol ekşili mmmm
senin bamyada güzel olmuş canım
sevgiyle kal

sofrakeyfi.blogcu.com

ayşegül mutfakta dedi ki...

aslıcım günaydın eline sağlık valla yorulmuşsun..
ah o bamyayı ayıklması yokmu benim hep elime batar o tüycükleri :) allah razı olsun kayınvalidem ayıklayıp buzdolabına atar bizede verir hazıra konarak yaparım yoksa yapacağım yok yani :/

elifin tarifleri dedi ki...

Ben de bamya nasıl olurda bir çok insanın en sevmediği yemek olur diye hayret eder dururum. Böyle lezzetli bir yemeğe karşı oluşmuş bu önyargıya karşıyım :))
Bu arada ben de genellikle zamandan tasarruf etmek adına bamyaların tepesini aynı şekilde kesiyorum ama sonuç güzel oluyor. Önemli olan da bu değil mi :))
Ellerine sağlık...

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Müjgan'cım ben de bol ekşili seviyorum, ne güzel yenir.. Mmm..

Ayşegül'cüm neyse ki tecrübe kazandım, bundan sonra saplarını keseceğim..

Elif'cim haklısın, önemli olan sonuç :) Teşekkürler..

ab-ı hayat dedi ki...

Birkaç yıl öncesine kadar yıllarca bamya sevmeyen ben,şimdilerde bayılarak yiyorum:))))

Ellerine sağlık nefis görünüyor.


sevgiler...

lezzetyolculugu dedi ki...

Aslıcım ellerine sağlık ben hayatımda hiç bamya pişirmedim.Zaten pek sevmem bir tek ablamın yaptığı bamya kızartmasını seviyorum.Birde hamileyken ablamın yaptığı etli bamyadan canım çekmişti.Ama seninkiler harika görünüyor.Gayet pratik bir yöntemle pişirmiş bamyayla ilgili tüm tabuları yıkmışsın.Kim demiş bamyanın başı kesilmez diye arkadaşım yapmış olmuş...(Bu ara blogunun rengini açmakla çok iyi yapmışsın içim açıldı yav:)

urfayemeklerimiz dedi ki...

elinize sağlık.

güzel bir yaz yemeği olmuş. bir başka seferde de isterseniz içine yarım avuç haşlanmış nohut koyun.
beğeneceksiniz.

sağlıkla.

urfayemekleri.com

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Bengisu'cum bamyaseverler ailesine katılmana sevindim :)

Emel'cim tabuları yıkmaktan büyük keyif aldım, yoksa çok vakit alan bir uğraş :) Teşekkür ederim..

Urfayemeklerimiz aklımda tutacağım, denemeye değer.. Teşekkürler..

Tijen dedi ki...

Çok alemsin Aslı! Evet doğru aslında, hep yarım kilo alınır. Hele de bu yılın ilk bamyası nasıl minikti, parmağın bir boğumu kadar. İki kişi uğraştık ama sonuç pek lezizdi. (Turunç Kokulu Düşler için güzel yorumlarına çok teşekkür ederim.)

oznurundunyasi dedi ki...

merhaba arkadaşım,2 yıl evveline kadar ağzıma bamya sürmemiştim,sonra kayınvaldem yazlıkta bana emrivaki yaptı bi kaşık ye diye :(
vee yiyiş o yiyiş..
ve şimdi annem pişrince mutlaka isterim benim çocuklar yemez onun için pişirmiyorum..
sevgiler
haa bu arada senın bamyalar süpper gözüküyo ellerine sağlık,bir de kim demiş yeşille mor uyuşmaz diye burası senın dünyan arkadaşım bence dilediğin gibi davran :))

oznurundunyasi dedi ki...

haa son birşey yorum için çok teşekkürler.....

pelince dedi ki...

Bamya nefis olmuş aslı,bende o mayhoş lezzeti çok severim...

Ne kadar güzelde gözüküyor,hımmmm ellerne sağlık

Muhterem'le Afiyetle dedi ki...

Sevgili Aslı,
Bamya sevmeyen biri olarak,yıllarca bamya almadım,pişirmedim.
Geçen yıl eşim"bari konservesini pişirde,özlem giderelim" dedi.
Bende eşim ve kızım için konserve olarak pişirdim.
Yazın tezgahlarda körpecik bamyaları görünce bizimkilere taze taze bir bamya pişireyim,diyerek yarım kilo aldım.
Bamyalar ufacıktı ve ben tepesini annemden gördüğüm gibi külah şeklinde keseceğim diye tam 1,5 saat uğraştım.
Sonradan öğrendimki bamyanın uzamasını engelleyen külah gibi kesmemiz değil,limonmuş.
Neyse bu hafta yine bamya aldım ama yine güzel göründüğü için külah gibi keseceğim.
Bu arada senin bamyada nefis görünüyor,ellerine sağlık.

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Aslı'mmm,

Senelerce ama uzun senelerce bamya yememiş, ancak sonradan nar ekşili bamyayla tanışıp kafasını duvarlara vurmuş biri olarak söyleyeceğim tek şey; yeter ki ekşi olsun:))))

Ellerine sağlık kuzummm,

Sımsıcak sevgiler, öpüyorum seni.....

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Tijen, iki kişinin avantajından faydalanmışsınız, afiyet olsun..

Sevgili Öznur, sen de bamyaseverler grubuna hoşgeldin öyleyse :)Teşekkür ederim..

Pelin'cim teşekkürler..

Muhterem'cim demek boşuna limon ilave edilmiyormuş.. Teşekkürler, sayende öğrenmiş oldum..

Rapunsel'im, çok haklısın, yeter ki ekşi olsun :) Nar ekşili de iyi fikir, deneyip kulaklarını çınlatacağım..

Adsız dedi ki...

http://sehnazmutfakta.blogcu.com/
Aslı'cım ben bamya çok severim ve bu yaz ilk sende gördüm sonra da baktım blogcuda çok farklı bamya tarifleri var bir de benden olsun dedim.Hiç düşünmüyordum bamya koymayı ama değişik yapılışları olsun istedim.Sen etsiz yapmışsın bunu da denemek lazım.Ben kıymalı,kuş başılı yapardım hep.Ama teyzem tavuklu yapıyordu.O bizdeyken hadi dedim farklı olsun teyzeminki gibi olsun teyzoşum da bir lezzet ustası.Bamya tarifini görünce canım çekti bende bu yüzden bloğuma koydum.Teşekkürler hatırlattığın için..Sevgimle...