Hatırlayacaksınız, Karadeniz gezimizin 4. günü Trabzon - Akoluk Lokantası'nda tatmıştık kuymağı. Bir peynir sever olarak bu lezzete bayılmış ve dayanamayıp sevgili İlker'den tarifini istemiştim. Sağolsun, öyle yardımseverdi ki, bir koşu tarifi yazıp bana verdi. Ben de hiçbir değişiklik yapmadan İlker'in yazdığı tarifi size aktarıyorum..
Tereyağı eriyecek. Ondan sonra 2 su bardağı su katılacak. Su kaynadıktan sonra mısır unu katılacak. Çok katı olmayacak şekilde olacak. Ondan sonra da tellenen peynir (Karedeniz'de köylerde yapılan bir peynir. İlker İstanbul'da bulamayacağımızı söyledi, onun yerine dil peyniri ya da örgü peynir kullanabilirmişiz) konulup eritilecek. 5 dk. sonra tamam olur.
Afiyet olsun!
Not: Bu lezzeti İstanbul'da da yakalayabilmek için Ayder'den bakır kuymak sahanı almıştık. Dener denemez benim kuymağımın fotoğrafını da ekleyeceğim.. Bu arada kuymak sıcak sıcak yeniyor..
14.06.08 tarihli ekleme: Sofradaki Anadolu etkinliğinde tanışma fırsatı bulduğumuz Trabzon'lu ustanın laz böreğini yerken, kuymak ve mıhlamanın aslında aynı şey olduğunu, Trabzon'da kuymak, Rize'de mıhlama, hatta başka yörelerde başka isimler de aldığını öğrendik..
24 yorum:
Bu lezzet şahane,tarif için teşekkürler...
Sevgili Asli
Ben hiç kuymak yemedim ve de tadinı çok merak ederim. Senin tarifini en kısa zamanda deneyip, sevdiklerime de tattıracağim. Ellerine sağlik.
Herşey gönlünüzce olsun.
cnm hiç yemedim tadını merak ettim şimdi
nefis görünüyor
sevgiler cnm
bayılırım bu lezzete.çok güzel görünüyor.nasıl canım çekti bilemezsin.......
paylaşımın için teşekkürler
www.anilarvemutfagim.blogcu.com
Canım ben kuymağı çok merak edip hiç yemeyenlerdenim.Ama bu tarifle denemek isterim.
Aslı'cığımm,
Kuymak dediğin gibi en güzel telli peynirle oluyor, o lezzeti başka türlü yakalamak pek mümkün değil galiba.. Nasıl canım çekti anlatamam..
Sımsıcak sevgiler.....
aslı nasıl canım çekti anlatamam. evde peynirim olsa yapacaktım gidince ama şu an yok. bu peynir yöresel peynir satan yerlerde oluyor. hani kahvaltı sarayı vs... falan isimleri oluyor oralarda trabzon peyniri diye. uzun tel tel ayrılıyor. ben alıyorum hep. var yani yok değil. trabzondaki lezzeti yakalayabilirsin yani.
sevgiler canım..
mmmm mmm ellerine saglik enfes
Çok lezzetli olduğuna eminim canım.
Sevgiler
Canim merhaba,
Ellerine saglik muhtesem bir goruntusu var,ben hiç yemedim keski tada bilseydim çok merak ettim duydum ama yeme imkanim olmadi,himm muhtesem lezzet.
Öpuyorum,
kelebeklisaniyeler.blogcu.com
Canım çok lezzetli olur kuymak. Sen onu memleketinde tatma şansına sahip olmuşsun ne güzel:).
Tarif için teşekkürler Aslıcım, evde de denemek lazım:).
Sevgileer..
aslı
Cok lezzetli görünüyor bu kuymak. Ama daha hic yemedim. Denemek gerek :) acaba yanina ne gider??
Aslicim cok güzel olmus,bende hic yemedim ama denesem bile burda telli peyniri bulamayacagimdan lezzetli olmaz en iyisi kuymagi yerinde yemek gerk olurda yolumuz düserse karadenize yemek nasip olur.
Aslı'cım bayılırım kuymağa, biz peynir olarak Erzurum civil (tel) peyniri koyuyoruz, oda enfes oluyor..Yanında taze ekmek, şekerli :) çay (çokk ösledim şekerli çayı :)
Kuymağının resmini bekliyorum :))
Çok öpüyorum seni..
selam
aman amann aslım neler yapmış en kısa zamanda denemeliyim ellerine sağlık canım
sofrakeyfi
Pelin'cim teşekkürler..
Saduş'cum ben sana yaparım, merak etme..
Hande'cim eğer peynir seviyorsan, mutlaka denemelisin. Teşekkür ederim canım..
Tülay'cım çok teşekkürler, beğenmene çok sevindim..
Fulya'cım umarım dener ve beğenirsin,teşekkürler canım..
Didem'cim evet, Karadeniz'de de öyle söylediler.. Teşekkürler..
Betül'cüm çok teşekkürler,mutlaka arayacağım İstanbul'da..
Nino'cum ben yapmadım ama teşekkürler :)
Seda'cım teşekkür ederim canım..
Huriye'cim tarifi denemek için iyi bir fırsat öyleyse :) Teşekkürler..
Adaşım, teşekkürler, haklısın, evde de denemeli..
Begüm'cüm yanına sadece taze ekmek gider :) Teşekkürler..
Öznur'cum inşallah sen de yerinde tadarsın.. Sevgiler, teşekkürler..
Feyza'cım arada kaçamak yapıp içmiyor musun şekerli çay? :) Kendine ödül ver bence, bak o kadar şahane pastalar yapıyorsun :) Teşekkürler canım..
Müjgan'cım ben yapmadım ama teşekkür ederim :)
Merhaba Aslıcığım,
Ben hiç yemedim ama eriyen peynirin tadına bayılırım.Eminim kuymak çok lezzetlidir.Denemeli.
Sevgiler
Canım Aslım
Kuymak bir harikadır ben bayılıyorum. Evde tel peynir falan bulamasam peyaz penirde koyuyorum kaşar peyniri de. Sen tam Karadeniz Güzeli olmuşsun canım benim. Ah ah samsunda bir pide yemeden gittin. Öpüyorumm.. Evde dene muhakak vazgeçemeyeceksin.
Sevgili Aslı, yöresel tatları hep merak eder yerinde tatmayı isterim hep. Karadenizli bir arkadaşıma tarifini gösterdim, kuymak'a mısır unu katılmadığını, tarifin muhlama tarifi olduğunu söyledi. Ben onun yalancısıyım walla :)
Sevgilerimle
Aslı'cım kuymağı bende hiç yemedim ama çok lezzetli görünüyor. Afiyetler olsun size. Sevgiler canım...
güzel yorumunuz için çok teşekkürler.çok güzel bir gezi olmuş.yöresel lezzetler bir harika.kuymak nefis görünüyor.afiyetler olsun.sevgiler.
www.arzumcum.blogcu.com
Aslicim Ilkerin eline saglik.Sizede afiyet olsun.
Bende hic kuymak yemedim ama birgün Karadeniz turu yapinca insallah yerinde yiyecegim.
Sevgilerle.
merhabalar çok güzel görünüyor ama bu mıhlama kuymak daha farklı oluyo. benim bloğumda var bakmak istersen.
Aslıcım, rahmetli annanem yapardı, trabzonda yaşadığı için bir kaç yıl, çok da güzel yapardı, ve kuymak diye tanımlardık, çok teşekkürler tarifini paylaştığın için.
Yorum Gönder