Yasemin'in tavsiyesine uydum ve birincisinden çok daha lezetli bir kuymak yaptım.
Elde ettiğim tecrübelere göre iyi bir kuymak yapmak için gerekenler:
- mümkünse malzemelerin Karadeniz'den gelmiş olması
- bol tereyağı (3-4 kişi için en az 125 gr. tereyağı)
- su yerine süt
- bol peynir
- kişi başına bir çorba kaşığı mısır unu
- topaklanmaması için mısır ununu tel çırpıcıyla karıştırmak
- bakır tava
Peki ben nasıl yaptım? Tereyağını tavada erittim, mısır ununu tavaya alarak kokusu çıkana kadar çok iyi karıştırdım. Sütü, beşamel sosta olduğu gibi, yavaş yavaş ekleyerek karıştırmaya devam ettim. Kıvam alınca kaşar peyniri içine ekledim. Bir iki kez karıştırıp pişmeye bıraktım. Tereyağı üste çıkınca altını kapayıp sıcak sıcak servise sundum.
Sizlerin de bu konudaki fikirlerinizi ve tecrübelerinizi merakla bekliyorum..
Afiyet olsun!
Not: Karadeniz'de kuymak tavası hep çukur bir tabağın içine oturtulmuş olarak servis ediliyordu, ben de öyle yaptım..
30 yorum:
aslıcım, bana annanemi hatırlattın rahmetli annanem yapardı, ben de karadeniz mutfağını çok seviyorum, ellerine sağlık
Tam kıvamında olmuş guymak..Ellerine sağlık..Trabzon'umuzun yemeklerini sitelerde görmek beni çok mutlu ediyor açıkcası..))Afiyetler olsun..Birde kazkaldıran deneseydiz..Minzi(lor peyniri)ile yapılan farklı bir sunumda vardır..Guymağı sevmişseniz onlarıda mutlaka seversiniz..Ayrıca birse saranbula vardır..Neyse ben fazla başınızı şişirmiyim..Afiyetler olsun tekrardan..
Sevgiler..
nefısss bende severek yaparım teryagının hafıf yanmıs kokusu geldı cok lezız..
Valla Aslıcım daha evvel hiç yapmamış ama çok yemiş biri olarak sana pişirme değil sadece yeme tecrübelerimden bahsedebilirim:) bir keresinde içine kıyılmış fesleğen katılmışını yemiştim ki tadı inanılmaz hoşuma gitmişti. Süt tereyağı ve peynir üçlüsüne taze kıyılmış baharatlar özellikle de fesleğen çok yakışıyor. Örneğin ben beğendinin içine de muhakkak fesleğen doğrarım. Patlıcanla beşamel sosu karıştırdıktan sonra içine fesliğeni katıp biraz daha döndürürüm. O kadar hoşuma gidiyor ki lezzeti artık başka türlü yapmaz oldum beğendiyi. Bir gün cesaret edip denemeni tavsiye ederim:)
Betül'cüm nur içinde yatsın, toprağı bol olsun, rahmet istedi demek ki..
Sevgili Gül, ne demek, can kulağıyla dinliyorum seni, bahsettiğin yiyeceklerin hiçbirini bilmiyordum, peşlerine düşüp araştırma yapacağım, teşekkürler!
Banu'cum o koku bambaşka zaten.. Teşekkürler..
canım ellerine sağlık nefis gözüküyor. canım çekti şimdi yaaa
:(
gülcüm ne güzel saymışsın yaa saranbula olsaydı şöyle bol taze naneli şimdi ne güzel yenirdi yada minzi rizeden biri gönderirse bende bloğuma yapıp eklerim :))
sevgiler
Sevgili Aslı,
Seni linklerime ekliyim sık sık görüşelim dilersen..
Eğer İstanbul'da oturuyorsan bir gün evde Karadeniz yemeklerinden derleme yapalım sana..))Memnun ve mutlu oluruz..
Sevgiler..
Zerrin'cim kulağa hoş geliyor fesleğen fikri, zaten kendisini severim de.. Aklımda tutacağım, teşekkürler..
Betül'cüm ah ahhh dediğin gibi Karadeniz'den mis gibi köy peyniri gelse ne güzel olurdu..
Gül'cüm kalp kalbe karşı, ben seni ekledim bile :) Nazik davetin için teşekkür ederim..
Aslıcım, çok haklısın ulaşmış. Ama Aslı'lar çok fazla olduğu için ben karıştırmışım listeyi. Lütfen affet. Şimdi sayfamı güncelledim..
Sevgiler.. teşekkürler.
Benim de kendimce çeşitli peynirlerden kuymak çalışmalarım vardır :)) Çok severim erimiş peyniri. ellerine sağlık
Aslıcım canımsın,harika görünüyor inan ki...
ama dediğim gibi bunun ustası ben değilim,anneannem.bu akşam bana yemeğe gelecek,bendeki telaşı düşün sen,hiçbirşeyi beğendiremezsin.
tarifte bişey dikkatimi çekti,kişi başına 1 yemek kaşıp demişsin bana biraz fazla gibi geldi.çünkü mısır unu çok artan bişey.bir dahaki sefere daha az mısırunu ve daha çok sütle dene bakalım.bir de pişmeye başladıktan sonra anneannem asla karıştırtmazdı,tereyağı göz göz olup üzerine çıkana kadar pişerdi.bu da bir tüyo olsun sana.
ellerine sağlık
Aslıcığım,
Hiç yemedim ama malzemelerine bakılınca lezzetli bir şeye benziyor. Acaba hangi peynir kullanılmalı beyaz mı yoksa eritmelik peynir mi?
Ellerine sağlık canım. Sevgiler
Süper olmuş ellerine saglik.Bende Azraya sütle yapiyorum.Bize tereyag,un ve mısır unu Gümüşhaneden geldi gayet güzel oluyor.Ben buğday unu ve mısır ununu karistirip veriyorum Azraya daha hafif olsun diye.Haftada bir iki kez yapiyorum.Azra bir ara kilo almamisti hasltalandigi için bir ayda kuymak sayesinde topladı kendini maşallah.
harika
karadenizde hiç yaşamamış bir karadenizli olarak tarif hoşuma gittiellerine sağlık
Zerrin'cim hiç sorun değil, ulaşmış olsun da..
Nilay'cım seninkileri de merak ettim, görmek ve denemek isterim..
Yaseminciğim, anneannene hürmetlerimi ilet. Akşam yemeklerini beğeneceğine eminim ben, şimdiden afiyet olsun :) Verdiğim ölçülerden çıkan kuymak miktarı 3-4 kişiye tam geldi aslında ama bir dahakine mısır ununu azaltır, sütü arttırırım canım.. Teşekkürler..
Pelin'cim ben kaşar peyniri kullandım, Karadeniz'de de eriyen peynirlerden kullanılıyor.
Emel'cim, evet Karadeniz'de bazı yörelerde kuymakta mısır unu yerine buğday unu kullanılırmış sadece.. Ben hiç denemedim.. Azracığa afiyet bal şeker olsun..
Berrin'cim teşekkürler, ne kadar şanslısın o kültürün bir parçası olarak..
Tadini cok merak ettigim bir lezzet. Cok da lezzetli görünüyor, ellerine saglik canim. Afiyet seker olsun.
Askıcımi kuymak hiç yemedim. Sayfalarda gördükçe merakım daha da artıyor..
ellerine sağlık hayatım
sevgiler
Aslıcım bu görüntü karşısında korkarım iştahıma mani olamayacağım:).
Ben hep restorantlarda yemiştim hiç yapmayı denemedim. Şimdi senin bu güzel tarifin ve önerilerinle denemek lazım.
Ellerine sağlık canım, süper olmuş süper.
Sevgiler:).
aslı
Mıhlama yada muhlama dedikleri bu mu ?? bende yedim çok lezzetliydi....
Ama en önemli şeyin Trabzon peyniri olduğunu biliyorum...Üsküdarda kapalı garajın orda özel bir peynirci var... Ne ararsan ara hep karadeniz mamülleri satıyor..Aklında olsun...
Bende evde bir iki kere denedim ama çok başarılı olamadım...
Seninki enfes gözüküyor,vallahi tava zaten şahane,ellerine sağlık...
Aslıcımm harika görünüyor ,ellerine sağlık serviste muhteşem olmuş...
O lezzetide acaip özlediğimi fark ettim denesem mi ne tüm malzemelerde var ve Karadenizden gelmişken :))
kuymak dedin ciğerimi yedin ha usagum :)
ilk kez yediğimde annem agır dediysede bir tavayı bıtırmıstım harika harika :))
ilk defa duydum ismini ama malzemesinden lezzetli bişey olduğu belli ellerine sağlık
Ooo,şimdilik yalnızca fotoğraflarda görüyorum,bakalım inş. nasip olur karadenize gidip kuymak yemek,çok istiyorum çünkü:)
Belki dönüşte ben de yaparım.Ellerine sağlık.
Aslıcığım ben de Yaseminin bu tarifini deneyenlerdenim. Tadı çok hoş oluyor gerçekten. Bizim damak tadımıza uydu:) Ellerine sağlık canım.
Aslıcım birşey daha söyleyeyim bizde (daha doğrusu eşimlerde) peynirsiz olursa kuymak.İçine peynir konulursa mıhlama denir.Seninki sanırım mıhlama olmuş.Birde onun peyniride ozel.Ama bende herzaman bulamadığım için kaşarla yapıyorum.
Tekrar ellerine sağlık.
Senem'cim mutlaka dene, seveceğinden şüphem yok..
Zerrin'cim hemen gidermeli bu merakı :)
Adaşım, umarım memnun kalırsın tariften, sevgiler canım..
Pelin'cim peynircinin adını biliyor musun??
Elif'cim elinde halis mulis Karadeniz malzemeleri de varsa hiç durma derim ben :)
Gökçe, evet, içindeki tereyağı miktarı yaparken beni de düşündürmedi değil, ama lezzeti de oradan geliyor zaten değil mi?
Melek'cim hem de ne lezzet!
Kitchensweetkitchen, inşallah nasip olur.. Oralara bayılacaksın eminim..
Gülden'cim biz de bayılıyoruz.. Ekmek bana bana nasıl da yeniyor :)
Emel'cim isim konusu oldukça karışık, yöreden yöreye değişiyormuş.. Teşekkürler paylaştığın için..
Hiç tatmadigim bir lezzet,hep tatmak istemisimdir,simdi de gorunce merak ettim yine,ellerine saglik canim...
Merhabalar, ben de kuymakğı denedim ama beceremedim :( ama mutlaka tekrar deniyeceğim ellerine sağlık canım harika görünüyor senin yapmış olduğun kuymak....Afiyet olsun..
Sevgiler.......
çok severim ama bir türlü bende tutturamadım...senin verdiğinn tarifle deneyim bakalım..
Ellerine sağlık çok güzel görünüyor.Karadenizli olmama rağmen kuymak yapmayı bu yaz Trabzondaki yeğenimden öğrendim ve artık neredeyse her pazar yapıyorum gelirken getirdiğim peynirler bitince nereden bulurum diye araştırırken tesadüfen Kasımpaşada pazar günleri kurulan Kastamonu pazarında olduğunu öğrendim hem çok lezzetli hemde tazeler...Hoşçakal...EMİNE
Yorum Gönder