11 Kasım 2008 Salı

Pelin'in Vişneli Kakaolu Keki ve Vişne Likörüm

Pazar kahvaltısından sonra tatlı olarak ne ikram edeceğimi düşünürken aklıma kısa zaman önce hazır olan vişne likörümün süzüp dolaba kaldırdığım mis gibi tarçın ve karanfil kokulu vişne taneleri geldi.. Bu vişneleri kullanarak kek yapmayı düşündüm ve sevgili Pelin'in çikolatalı vişneli kekini denemeye karar verdim..


Orjinal tariften farklı olarak badem ezmesi ve parça çikolata kullanmadım, üzerini -bu seferlik- çikolatalı sos ile de kaplamadım.. Yine de sonuç muhteşemdi.. Bir dahaki yapışımda soslu olarak da deneyeceğim.. Benim yaptığım şekliyle tarif;

Malzemeler:
3 yumurta
1,5 su bardağı şeker
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı sıvıyağ
2 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
4 çorba kaşığı kakao
2 çay bardağı vişne

Yumurtaları mikserle iyice çırpıp şekeri ilave edin ve çırpmaya devam edin. Kıvam alınca yoğurdu ve sıvıyağı da ekleyip biraz daha çırpın. Unu,kakaoyu,kabartma tozunu ve vanilyayı elekten geçirip karışıma ekleyin. Kaşıkla karıştırın. Çekirdeklerini çıkardığınız (bu aşamada önlük takmanızı tavsiye ederim) vişneleri unlu karışıma ekleyip 1-2 kere kaşıkla çevirin. Yağlayıp unladığınız fırında kabında önceden 180' ısıtılmış fırında pişirin.

Bu nefis keke türk kahvesinin yanında vişne likörü eşlik etti. Önce sevgili Yosunbuka'da görmüştüm, temmuzun ortasıydı, vişne ve nane likörü hazırlıklarından bahsediyordu. Camın önünde güneşlendikleri fotoğraf o kadar hoşuma gitmişti ki, ben de yapsam diye düşündüm. Aradan bir ay geçti ki, sevgili Gülden kendi nefis vişne likörü hakkında yazdı. Her ikisine de sordum, geç kalmış sayılmazdım, 19 Ağustos'ta doldurdum vişnelerimi kavanoza ve balkonda güneş alan bir yere yerleştirdim.

Malzemeler:
vişne
toz şeker
4-5 kabuk tarçın
1 avuç karanfil
30 ml. votka

Büyük bir kavanoza (ben 5 kg.lık kullandım) saplarını ayıklayıp iyice yıkadığınız ve çekirdeklerini çıkarmadığınız vişnelerden bir sıra dizip üzerine toz şeker dökün ve bu şekilde vişneler bitene kadar bir kat vişne, bir kat toz şeker ekleyin. Kavanozu kapatıp güneş alan bir yerde 1 ay bekletin. Bir ay sonunda tülbentin içine koyduğunuz tarçın ve karanfilleri de karışıma ekleyin ve 1 ay daha güneşte bekletin. 2. ayın sonunda vişneleri ve tülbenti kavanozdan süzgeçle alıp sıvı karışıma votka ekleyin. Vişneleri likörü ikram ederken bardaklara birer tane koyarak ya da kek ve pastalarınızda kullanarak değerlendirebilirsiniz.. Bu yaz kilolarca vişne almayı unutmayın sakın!

Afiyet olsun!

Not: Sevgili Pelin, Yosunbuka ve Gülden güzel tarifleriniz için bir kez daha teşekkür ederim..

19 yorum:

uygarimizlahayat dedi ki...

Aslımmm harikasınnnnnnnnnnn, pazar kahvaltısına bayıldım, tabak hastası ben tabaklara da bayıldım, bugün de vişne likörü, kek hımmmmmmmm hepsi harikaaa yaaa ama ben likör bardaklarına da bayıldım :))) O kadar bardak alıyorum hala gözüm yenilerde:))) Ellerine sağlık canım benimmmmmmmm...

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Uğurböceğim, teşekkürler, tabak çanak konusunu ben de çok severim, likör bardakları annemin hediyesi..

Adsız dedi ki...

Aslııı
yetişemiyorum senin hızına canım
herşey mükemmel gözüküyor.. Vişneli kakaolu keke bittim. Benimde dondurucuda vişnelerim var denerim canım benim bende bundan. canım çekti. Vişne likörü konusunda bir bilgim yok ama sunum harika. Arkadaşlarına hazırladığın kahvaltı da müthiş gözüküyor canım ellerine sağlık. Masadaki şık kavanozlarda güzümden kaçmadı. Şirinlikleriyle masada mükemmel. E ne diyelim becerikli bayanların hali başka değil mi. Tava böreğini bende çok sık yapıyoruma ama iç harca domates eklemek hiç aklıma gelmez. Denenesi lezzetler sunmuşsun aferin sana diyesim geldi. Bana bıraktığın yorum gereği hemencecik bir öğrenci modunda başımı öne eğerek bloguma yeni tarif ekledim canım. öPÜYORUM SEVGİLER.

Adsız dedi ki...

nefıs gorunuyorlar canım ellerıne saglık sevgıler

Adsız dedi ki...

günaydın aslı
likör yapımı hakkında verdiğin bilgilere teşekkür ediyorum
ellerine sağlık nekadar güzel tadı vardır kekinin canım istedi mmmmm
hoşçakal

sofrakeyfi.blogcu.com

pelince dedi ki...

Canım nefis olmuş kek,ve likör..Çok marifetlisin,likör bile yapmışsın..Bayrama likörün bile hazır daha ne olsun..
Afiyet olsun..

Ellerine sağlık...

Selin dedi ki...

Aslıcım, kek harika görünüyor. Ama vişne likörün beni daha çok cezbetti valla. Tarifini aldım. Mutlaka deneyeceğim. Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Aslıcım inan tarif süper ben bunu seneye kesin yaparım artık likörümüz seneye kadı :)) ama kek tarifini buzlukta bulunan vişneyle yapacam senin ki kadar güzel olacak mı sevgilerleee

resimlerimi begenmen hoşuma gitti ben biraz kolaya kaçıyorum tarif yayımlamak çok zor çünküü

iremlemekanlar
http://iremlemekanlar.blogspot.com/2008/11/kara-gl-borka.html

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Ayşe'cim teşekkür ederim, hemen geliyorum okumaya yeni yazını..

Banu'cum çok teşekkürler..

Müjgan'cım teşekkür ederim, beğenmene sevindim..

Pelin'cim güzel sözlerin için çok teşekkürler..

Selin'cim beğenmene çok sevindim, teşekkürler..

İrem'cim zamanlama çok iyi olmadı aslında, ben geç başladığım için liköre anca tamamlandı.. Seneye hep birlikte kilolarca yaparız artık :)

sarımutfak-hande dedi ki...

cnm nefis olmuşlar bunlar ellerine sağlık
sevgiylekal

kelebeklisaniyeler dedi ki...

Vallahi sahane tek kelimeyle...likör bile yapmissin masallah arkadasim...kendine iyi bak

Disalce dedi ki...

vişneli lezzetleri çok severim..

ellerine sağlık.....kek nefis görünüyor.....

Begüm dedi ki...

Aslicim, ellerine saglik. Kekde visneli likörde süper görünüyorlar. Hele kek tam benlik olmus :)

Ordanburdanhayattan dedi ki...

ben de yaz sonu denemelik yarım kilodan yaptım vişne likör olacaktı gerçi ama sonradan vazgeçtim.şimdi sulandırıp içiyoruz.taneleri ben de keklerden kullandım.harika bir tat veriyor karanfil ve tarçın.ellerine sağlık

Pelin dedi ki...

Aslıcığım,
Kekin çok güzel görünüyor. Likör yapmayı hiç denemedim şimdiye kadar. Vişne mevsimi de geçti. Güneşli günleri de kaçırdık. Yaza kadar bekleyeceğiz artık.
Sevgiler

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

Aslıcım eline sağlık,afiyetler olsun.
ev likörü hakikaten bir başkadır..
çok svgilerrrr..
NuNu

Adsız dedi ki...

çok güzel bir siteniz var kekinizde çok lezzetli görünüyor ellerinize sağlık,benide linklerinize eklerseniz svinirim sevgilerimle:))

:)den dedi ki...

Vişne likörün çok güzel görünüyor canım. Afiyet ve mutlulukla güzel günlerde için. Ben kilolarca vişne alıp, ev yapımı likör imal ettiğimden, bütün kış rahatlıkla yetecek kadar vişne dolu oluyor derin dondurucum. Yasemin de bir vişneli muffin tarifi vermiş. Senin tarifinle birlikte yarın, vişneli unlu mamüller seri imalatına geçeceğim. Zamanlama harika oldu Aslıcığım:)
Teşekkürler...

Gaye dedi ki...

bende geçen yaz vişne likörü yapmıştım..hala bitmedi ve her içen pek beğeniyor..ama güneşte bekleyen vişnelere bakmak ayrı bir çoşkudur. ben çok sevdim likör yamayı..sizinde elllerinize sağlık..