25 Eylül 2008 Perşembe

Mercimek Aşkına!

Her gün yeseniz bıkmayacağınız bir yemek var mı? Yukardaki fotoğraf benim mercimek aşkımı anlatıyor. Yaz kış demeden her canım çektiğinde, ailemizin iki kişilik olduğuna bakmadan, iki bardaktan yapar ve afiyetle yerim.

Malzemeler:
2 su bardağı yeşil mercimek
1 adet soğan
2 adet domates (mevsim itibarıyla domatesler renk vermiyorsa salça miktarını arttırın)
2 tatlı kaşığı domates salçası
sıvıyağ
oda ısısında su
tuz


-mercimek bitkisi şema diyagramı-

Mercimekleri bir kaba alıp içindeki taş vb. şeyleri ayıkladıktan sonra iyice yıkayın ve üzerini aşacak kadar su ekleyip tuz dökün. Mercimekler bu şekilde 15-20 dk. beklerken yemeklik doğradığınız soğanı sıvıyağda 3-4 dk. çevirin ve blenderdan geçirdiğiniz domateslerle salçayı da ekleyip harmanlayın. Suyunu süzdüğünüz mercimekleri tencereye alıp sosla iyice karışmasını sağlayın. Tencereye mercimeklerin üzerini aşacak kadar su ekleyin ve orta ateşte mercimekler yumuşayıncaya kadar yemeği pişirin. Pişerken yemek suyunu çekerse sıcak su ilave edebilirsiniz.

Afiyet olsun!

Not: Mercimeğe biraz sirke ekleyip yanında kuru soğanla da servis edebilirsiniz..

14 yorum:

iremlemekanlar dedi ki...

Bir mercimegi bu kadar güzel görüntüleye bilen kişisin Aslıcım ellerine saglık ilk yorum benden olsun tatlım sevgilerimle bu arada mercimegin faydalarını bilmek lazım mutfaktan eksik etmemek gerekir :))

GANNE dedi ki...

Merhaba Aslı, ben de mercimek yemeğini çok severim. Ama evde hiç kendim yapmayı denememiştim. Hep yemekhanemizde yedim. Senin tariften faydalanarak evde yapacagım kendim. Ellerine sağlık. Sevgiler...

Ordanburdanhayattan dedi ki...

Aslıcım ben de bayılırım ve çok sık yaparım ama ben farklı olarak azıcık kıyma da katarım içine.makarnaların yanına harika olur.ellerine sağlık

RENKLİ KURABİYELER- ZÜLBİYE dedi ki...

Bayılarak yediğim bir yemektir kendisine kara şimşek diye hitap ederim. Bana yapmak daha nasip olmadı annemden geçiniyorum. Çokta güzel yapıyor. Bu annelerin ellerinde başka bişey var ve yemeğe lezzet katıyor. Bende anneyim ama kızım benim için aynı şeyi söyliyebileceğini pek sanmıyorum.
Sevgiler,

Adsız dedi ki...

selam aslıcım..nefis görünüyor mercimek..eline saglık..sevgiler.
http://hunerlieller.net

pelince dedi ki...

Aslı sunum nefis,ama ne garip ki ben hiç pişirmiyorum... Belki 1-2 kez yapmışımdır..Halbuki ne kadar faydalı...
Ellerine sağlık..

DİDEM ÖZCAN dedi ki...

Aslı'cığımmm,

Benim de hiç bıkmadan yiyebileceğim bir yemek, dediğin gibi üzerine sirke ve naneyle nefiss olur..

Ellerine sağlık canım,

Sımsıcak sevgiler....

zero dedi ki...

Katıksız mercimek sevdalıları arasına teredütsüz yazabilirim adımı:) Ben bir de senin verdiğin bu tarifin içine şöyle bir avuç kadar da erişte koyuyorum, hele de ev eriştesi olursa tadına doyum olmuyor. Canım çekti bu akşam kesin yapıcam:)

Pelin dedi ki...

Aslıcığım,
Fotoğraf mercimeği ne kadar sevdiğini çok iyi anlatıyor gerçekten. Afiyet olsun canım. Ben de çok severim ama maalesef evde benden başka seven yok.
Sevgilerimle

butterfly dedi ki...

Adaşım benim de favorilerim arasındadır bu yemek. Hatta küçükken her hasta olduğumda nedense annemden bu yemeği isterdim. Sanırım ben de her gün yiyebilirim:).
Sen de muhteşem bir sunum hazırlamışsın, ellerine sağlık canım:).
Sevgiler...
aslı

Begüm dedi ki...

Aslicim, ellerine saglik. Mercimek yemegini bende cok seviyorum. Tuanada cok beyenerek yiyiyor, makarnayla karistirip. onunda favori yemekleri arasinda :)

dilek dedi ki...

en sevdiğim yemeklerden biridir mercimek ...
ellerine sağlık aslı'cığım..
sevgiler

Melek* dedi ki...

Allahım,bu kardeşimin benim bilmediğim seninse muhakkak bildiğin sıkıntılarını gider.Benim çare olamadığım dertlerine deva ol.Her sarsıldığında tutamadığım elini sen tut.Her incindiğinde yakınlığında merhemini sür.Ben onu çok seviyorum.Sende sev ve sevindir.AMİN.HAYIRLI KANDİLLER.

Ayşegül'ün tatlı rüyası... dedi ki...

Merhaba,
Daha iki saat önce yedik biz bu yemeği:)Bizde eşim yapar mercimek yemeğini, yemeyi yaparken de beni mutfağa sokmaz. Yaşasın artık tarifi de var elimde:) Sevgiyle,