Akşam çaya gelecek misafirlerimiz için yaptığım peynirli poğaça.. Aynı zamanda hayatımda yaptığım ilk poğaça..
Sebebine gelince, yediğim poğaçalar hep "kıyır kıyır" olmuştur ve -annemin aksine- ben bundan pek hoşlanmam. Tercihim hamuru yumuşak olanlardır.. Bu sabah tarif defterimi karıştırırken, Peynirli Poğaça / Semiha başlığını gördüğümde aklıma üniversite yıllarımız boyunca sınavlara çalışma bahanesiyle toplanıp öğle yemeklerini ve çayı bir ritüele dönüştürmemiz, örneğin çay ve peynirli poğaça eşliğinde 19. yüzyıl romanlarını tartışmamız geldi.. Bunları düşünürken, aradığım şeyi de bulduğumu farkettim : madem ki defterime bir poğaça tarifi eklemiştim, bu mutlaka benim sevdiğim tarzda bir poğaça olmalıydı (mantıksal çıkarım yapmak zorunda kalmamın sebebi bahsettiğim zamanların 6-7 sene önce olmasıdır)..
Aynı zamanda peynirli poğaçalarla Yemek Güncesi'nin evsabiheliğini yaptığı PDÇSE-19'a katılıyorum, kendisine kolaylıklar diliyorum...
Gelelim tarife..
Malzemeler:
5 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı margarin (ben Becel kullandım)
1 yumurta (beyazı hamura katılacak, sarısı poğaçaların üzerine sürülecek)
3.5 su bardağı un
3 yemek kaşığı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
200 gr. beyaz peynir
çörek otu (arzuya göre)
Unu bir kaba eleyin ve kalan malzemelerle yoğurup hamur haline getirin. Hamurdan parçalar koparıp avcunuzda köfte yapar gibi yassılaştırın. İçine ufaladığınız beyaz peyniri koyun ve uçlarından tutup bohça gibi kapatın. Bu kısım alta gelecek şekilde yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Aynı işlemi kalan hamur bitene kadar tekrarlayın. Poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürün, dilerseniz çörek otuyla süsleyin. 175'c fırında poğaçaların üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.
Afiyet olsun!
Sebebine gelince, yediğim poğaçalar hep "kıyır kıyır" olmuştur ve -annemin aksine- ben bundan pek hoşlanmam. Tercihim hamuru yumuşak olanlardır.. Bu sabah tarif defterimi karıştırırken, Peynirli Poğaça / Semiha başlığını gördüğümde aklıma üniversite yıllarımız boyunca sınavlara çalışma bahanesiyle toplanıp öğle yemeklerini ve çayı bir ritüele dönüştürmemiz, örneğin çay ve peynirli poğaça eşliğinde 19. yüzyıl romanlarını tartışmamız geldi.. Bunları düşünürken, aradığım şeyi de bulduğumu farkettim : madem ki defterime bir poğaça tarifi eklemiştim, bu mutlaka benim sevdiğim tarzda bir poğaça olmalıydı (mantıksal çıkarım yapmak zorunda kalmamın sebebi bahsettiğim zamanların 6-7 sene önce olmasıdır)..
Aynı zamanda peynirli poğaçalarla Yemek Güncesi'nin evsabiheliğini yaptığı PDÇSE-19'a katılıyorum, kendisine kolaylıklar diliyorum...
Gelelim tarife..
Malzemeler:
5 çorba kaşığı sıvıyağ
1 çorba kaşığı margarin (ben Becel kullandım)
1 yumurta (beyazı hamura katılacak, sarısı poğaçaların üzerine sürülecek)
3.5 su bardağı un
3 yemek kaşığı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 tatlı kaşığı tuz
200 gr. beyaz peynir
çörek otu (arzuya göre)
Unu bir kaba eleyin ve kalan malzemelerle yoğurup hamur haline getirin. Hamurdan parçalar koparıp avcunuzda köfte yapar gibi yassılaştırın. İçine ufaladığınız beyaz peyniri koyun ve uçlarından tutup bohça gibi kapatın. Bu kısım alta gelecek şekilde yağlanmış fırın tepsisine yerleştirin. Aynı işlemi kalan hamur bitene kadar tekrarlayın. Poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürün, dilerseniz çörek otuyla süsleyin. 175'c fırında poğaçaların üzerleri kızarıncaya kadar pişirin.
Afiyet olsun!
10 yorum:
Çörek otlu sevmem ben pek ama gayet güzel görünüyor.
Poğaçalarınız gerçekten enfes görünüyor.Eşim bir kaç gündür poğaça istiyor denemek isterim hatta izniniz olursa sitemdede yayımlamak isterim.İyiki sitemi ziyaret ettiniz yoksa ben bu enfes poğaçaları nasıl görecektim.T.ederim..
lezzetlisofralar.blogcu
SEVGİLİ ARKADAŞLARIM; 17.03.2008--30.03.2008 Tarihleri arasında PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİNE EV SAHİBELİĞİNİ
***http://yemekguncesi.blogcu.com/***
YANİ BEN YAPACAĞIM. SİZ SEVGİLİ ARKADAŞLARIMI VE KATILMAK İSTEYEN HERKESİ ETKİNLİĞİMİZE DAVET EDİYORUM!!! BU SEFERKİ ETKİNLİK SÜRESİ 2 HAFTAYA ÇIKARILDI. HEM SİZLERİN YORGUNLUĞUNUZU ATMANIZ HEMDE TARİFLERİNİZİ DAHA RAHAT GÖNDEREBİLMENİZ İÇİN. HEP BİRLİKTE ÇOK GÜZEL TARİFLER KAZANDIRMIŞ OLACAĞIZ ETKİNLİĞİMİZE İNŞAALLAH. TARİFLERİNİZİ HAZIRLAYARAK.VE TARİFİNİZE "PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ "19" BAŞLIĞINI YAZARAK SAYFANIZDA YAYINLAMANIZI, TARİFİNİZ HAZIR OLUNCA SAYFAMA YORUM OLARAK DUYURU BIRAKMANIZI RİCA EDİYORUM. CBOXA DUYURU BIRAKILMAMASI GÖZDEN KAÇMA İHTİMALİNE KARŞI YARARLI OLACAKTIR. BEN SİZE GERİ DÖNÜP TARİFİNİZİ KOPYALAYIP SAYFAMDA YAYINLAYACAĞIM. ŞİMDİDEN KATILIMCI ARKADAŞLARIMA ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM. SELAM VE SEVGİLERİMLE..
Yeliz Yemekgüncesi
------------------------------------------------------------------------------------------
PORSELEN DEMLİK ÇAY SAATİ ETKİNLİĞİ 19 http://nasibim.blogcu.com/ ve http://selmahlc.blogcu.com/ tarafından hazırlanmıştır.
Akşam üstü sohbetine gelen dostlara,
Hanımlarla yapılan günlere,
Beş çayına gelen misafirlere,
Her biri birbirinden lezzetli tarifler.....
Aslı'cım poğaçalar yanında çayla birlikte nefis görünüyorlar. Daha kahvaltıda yapmamıştım. Bir tane alıp gidiyorum. Ellerine sağlık canım. Sevgiler, öptüm..
Ciao Recephilmi,
Teşekkür ederim, çörek otu mecburi değil zaten..
Sevgili Emel,
Çok teşekkür ederim.. Elbette kullanabilirsin, sitende tarifimle yer almaktan mutluluk duyarım :)
Sevgili Ebru,
Afiyet olsun, umarım hala sıcaklardır :)
Aslıcığım,
Ellerine sağlık canım..Nefissss görünüyorlar..kucak dolusu sevgilerimi yollayıp kaçıyorum :)
sofrakeyfi.blogcu.com
poğaçalar harika olmuş
ellerineve emeğine sağlık canım
iyi akşamlar
mmmm ellerinize sağlıkk bayılırım poğaçaya puff pufff süperlerr canımm etkinlige katılımın için ayrıca teşekkür ederim tarifin yayında güzell gecelerr :)
Sevgili Nilay,
afiyet olsun, teşekkür ederim..
Sevgili Sofrakeyfi, güzel yorumun için çok teşekkürler, görüşmek üzere :)
Sevgili Yemek Güncesi,
Davetin için ben teşekkür ederim, sana kolaylıklar diliyorum..
Çookkk yumuşak olmuşlar bunlar vallahi, resimden öyle bağırıyolar çünkü :)) Enfess olmuşlar, ayrıca çay fincanınada bayıldım :))
Ellerine sağlık Aslı'cım,
Sevgiler...
Yorum Gönder