10 Mart 2008 Pazartesi

Anneannemin Kurufasülye Pilavı

Daha önce resimlerini paylaştığım, anneannemin bizim için hazırladığı kurufasülye ve pilavın tarifini nihayet yayınlıyorum.. Anneannemin ağzından,

Kurufasülye için malzemeler:


2 su bardağı kurufasülye
3 adet kuru soğan

sıvıyağ
4 adet domates

1'er çorba kaşığı domates ve biber salçası

3 adet kesmeşeker (anneannemin yemeklerinin sırrı)
tuz

Fasülyeyi ayıklayıp iyice yıkayın ve bir gece boyunca soğuk suda beekletin. Sabah, fasülyeleri tekrar yıkayıp üzerini geçecek kadar su ilave edin ve 3-4 dk. haşlayın. Bu arada soğanları yağda kavurun, içine rendelediğiniz domatesleri, biber ve domates salçasını ve kesmeşekeri ekleyin. Bu harcı 2-3 dk. karıştırarak pişirin. Haşladığınız fasülyenin suyunu dökün, hazırladığınız harcı ve bir tutam tuzu ekleyin. Üzerini geçecek kadar su ilave edip fasülyeler pişene dek pişirin.


Sade Pilav için malzemeler:

2 su bardağı pirinç

sıcak su (pirinçleri haşlamak için)

tuz
sıvıyağ
(arzuya göre tereyağ)
oda ısısında su


Pirinçleri ayıklayıp yıkadıktan sonra tuz ve üzerini geçecek kadar sıcak su ile 35-40 dk. haşlanmaya bırakın. Bu sürenin sonunda pirinçleri süzün ve tencereye sıvıyağı alıp pirinçleri ekleyin. Tuzu da ilave edip, hepsini harmanlayın ve kaşığın tersiyle pirinçleri düzleyin. Pirinçlerin üzerlerini geçecek kadar su ilave edin. Tencerenin kapağını kapatarak orta ateşte su kaynayana kadar pişirin. Su kaynayınca ocağın altını kısın ve pilav suyunu çekene kadar pişirmeye devam edin. Pilavınız suyunu çekince ocağın altını kapatın ve tencere kapağının altına temiz bir bez (ya da kağıt havlu) örtüp pilavı demlenmeye bırakın. Yaklaşık 15-20 dk. sonra servis edebilirsiniz.


Afiyet olsun!

6 yorum:

NiNo dedi ki...

ayyy ben bayilirim kuru pilavaaaaa anneannenizin eline saglik
kunefede evet surekli tepsiyi ocak ustunde gezdirmek gerekiyor biraz zahmetli bir safha :)

Feyza Fidan dedi ki...

Annanenin ellerine sağlık Aslıcım..Çok severim bende kurufasülye ve pilavı, yanınada kuru soğan :)) bide turşu :)) olacak ama :)))))
Öpüyorum,
SEVGİLER..

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Sevgili Nihan, çok teşekkürler, afiyet olsun, anneanneme ileteceğim :)

Sevgili Feyza, çok haklısın kuru soğan ve turşu çok yakışır bu menüye,teşekkürler :)

Adsız dedi ki...

canımmm annanenin ellerine sağlık.....nefis...


özlem

Adsız dedi ki...

selam canım..bayılırım pilav üstü fasülyeye....annanenin eline saglık....yorumların için teşekkürler.seni listeme ekleyebilirmiyim.sevgilerimle.

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Sevgili Özlem çok teşekkürler, anneannem mutluluktan uçacak :)

Sevgili Hülya, ben teşekkür ederim. Elbette ekleyebilirsin, izninle ben de aynısını yapacağım zira sitendeki lezzetlere bayıldım :)