Çocukken -sokakta oyun oynadığımız zamanlardı- mısırcılar kazanlarıyla dolaşırlardı, hep de canım çekerdi ama annemin "aman evladım, sakın sokaktan mısır almayın, o kazanlarda böcek vardır; ben size kaynatırım" tembihleri ağır basar, mısırı evde yerdik..
Cumartesi pazarda mısır görünce dayanamadım aldım.. Mısırlar düdüklüde haşlanırken ben de annemin kulaklarını çınlattım..
İleride evin ufaklığının canı mısır çekerse cevabım hazır: "aman evladım..."
Cumartesi sabahı çayı demledikten sonra buzdolabını açıp kahvaltılık malzemelere göz gezdirdim.. Haftaiçinden kalan bir avuç mantarım ve 2 yumurtam vardı.. Yani mantarlı omlet yapmanın tam zamanıydı!
Mantarları yıkayıp ince ince dilimledim. 2 yumurtayı da bir kasede çırpıp mantarları ekledim.. Biraz da karabiber ve tuz.. Çatalla hepsini çırptım ve hafif yağlanmış teflona döküp çok kısık ateşte pişirdim. (Alt yüz hafif kızardığında üstü de pişmişti, o yüzden ters yüz etmedim.) 5 dakika sonra mantarlı omlet balkonda kahvaltı masasının üzerinde yerini almıştı bile..
Yeni tarif denediğim yok bu aralar.. İş dönüşü ya zeytinyağlı ya da sebze pişiriyorum, yanına da çoban salata hazırlıyorum; arada tavuk veya dondurucudan köfte atıyorum teflona.. Öyle uzun uzun mutfakta zaman geçirecek pek halim olmuyor bu sıcak ve nemli İstanbul yazında..
Enginarlar pazardan alındı; geçen yazdan farklı olarak bu yaz sadece soğan ekledim, bu şekilde daha çok hoşuma gittiğine karar verdim..Tarif burada.. Önemli olan bol soğan ve limon..
Bu aralar hep soğuk şeyler yemek istiyor canım.. Zaten ocağın başında fazla da vakit geçiremiyorum bu sıcaklarda.. Havuçlu meze her iki kritere de uyduğundan benim için güzel bir alternatif oldu..
Malzemeler: 4-5 adet havuç 5-6 yemek kaşığı yoğurt 1-2 tatlı kaşığı mayonez çok az sıvıyağ tuz
Sıvıyağı teflona alıp rendelenmiş havuçları da ekleyin, harlı ateşte 2-3 dk. sürekli çevirerek pişirin ve soğuması için kenara alın. Daha sonra kalan malzemeleri de ekleyip buzdolabında soğutun.
Köklerini kesip iyice yıkadım. Düdüklüde 10 dk. haşladım. Sudan geçirip bir kaba aldım. Börülceleri bir ucundan tutup çekerek içindeki sert sapı çıkardım. Zeytinyağı, sirke ve sarımsak sosunu ekleyip buzdolabında bir gece dinlendirdim, ertesi akşam da afiyetle yedik..
Tortilla böreğinin tarifini Gaye'den aldım, öyle pratik bir tarifti ki denemeden edemezdim.. Bir bakıma tava böreğime benziyor.. İç malzeme olarak beyaz peynir, kekik ve kırmızı biber kullandım..
Malzemeler: 4 tane tortilla ekmeği 1 yumurta sıvıyağ süt veya yoğurt (ben yoğurt kullandım) beyaz peynir kırmızı biber kekik
Hafif yağlanmış teflon tayava bir adet tortilla ekmeğini alıp üzerini yumurta, sıvıyağ ve süt/yoğurt karışımı ile ıslattım. İkinci tortilla ekmeğini de birincinin üstüne koyup iç malzemeyi ekledim. Üçüncü tortillayı koyup sosla ıslattım ve aynı işlemi dördüncü için de tekrarladım. Kısık ateşte böreğin alt tarafı kızarınca tersini çevirdim ve pişirme işlemini devam ettirdim.
Bu leziz ve pratik tarifi denemenizi tavsiye ederim. Tarif için teşekkürler Gaye!