Geçen hafta değişik bir çorba pişirme isteğiyle kitaplarımı karıştırırken Erzincan çorbasına rastladım. Emine Beder'e ait orjinal tarife göre gerekli bütün malzemeler evde hazır olduğundan "işte aradığım çorba bu" dedim ve pişirme sırasında ufak tefek değişikliklerle tarifi denedim.. Sonuçta ertesi güne kalmayan ve size de tavsiye edebileceğim nefis bir çorba oldu.
Malzemeler:
200 gr. yağsız kıyma
1,5 çay bardağı ev eriştesi
5 çorba kaşığı yoğurt
1/2 çorba kaşığı salça
2 çorba kaşığı tereyağ
3-4 diş sarımsak
5-6 bardak et suyu veya su (ben sıcak su kullandım)
tuz, karabiber, nane, pulbiber
Kıyma, tuz ve karabiberi bir kapta yoğurun ve bilye iriliğinde köfteler yaparak hafif unlanmış tepsiye alın. Tepsiyi hafifçe sallayarak köftelerin unlanmasını sağlayın. (Anneciğimin ekşili köfte yaparım diye hazırladığı bu köfteler dondurucumda hazır olduğu için ben bu aşamayı atladım) Tencerede terayağını eritin ve salçayı ekleyerek yarım dakika kavurun. Sıcak suyu tencereye koyup köfteleri de içine atın ve tencerenin ağzını çok az aralık kalacak şekilde kapatın. Köftelerin pişmesine yakın erişteleri de tencereye alın ve çorbayı kaynatmaya devam edin. Çorbayı ateşten almadan 5 dk. önce sarımsaklı yoğurdu 1-2 kepçe çorba suyuyla inceltip azar azar ve karıştırarak çorbaya ilave edin. Tuzunu da ekledikten sonra bir taşım daha kaynatıp çorbayı ocaktan alın (yoğurtlu çorbalarda çorbanın kesilmemesi için tuz en son eklenmeli). Üzerine nane ve pulbiber serperek servis yapın.
Not: Minik köfteleri boş zamanınız olduğunda hazırlayıp dondurucunuzda saklamanızı tavsiye ederim, gerçekten pratik oluyor.
Afiyet olsun!
16 yorum:
Aslıcığım çok lezzetli bir tarif gerçekten. İnsan bazen değişik tadlar istiyor. Kış günleri için ideal bir çorba.Tarif için teşekkürler.
Sevgiler
aslıcım ellerine sağlık çok severim bu çorbayı annem de çok güzel yapar seninkide çok güzel görünüyor:)
Aslıcım köfteleri dolapta hazır tutmak çok güzel fikir..Çorba nefis gözüküyor,sıcacık ne güzelde içilir..
Ellerine sağlık..
Güzel bir hafta diliyorum...
Bu çorbayı hiç denemedim ve tatmadımda..Kuzenim 4 yıl Erzincan'da okudu ve her seferinde ondan bu çorbanın methini duyarım..Çok lezzetli ve besleyici olduğu kesinlik kazandı sayende..))Ellerine sağlık canım..
Sevgilerle..
aslıcım şimdi öyle güzel içilir ki bu çorba,ellerine sağlık.ben oğluş yemediği için çorba konusunda biraz tıkandım bu aralar.sadece yoğurtlu çorbalar ve tarhana yiyor velet,ama bunu denemek isterim tam kış çorbası olmuş.sevgiler
Offff Offf çok güzeel. Güzel Anadolumun çorbalarına bayılıyorum. Doğu ve Güney Doğu mutfağı diyince bitiyorum zaten
mmm tatmadığım bir tat bu zamana kadar ama en kısa zamanda deniycemçok iştak açıcı gözüküyor gerçekten aslıcım. ellerine sağlık.
sevgiler
Çok güzel görünüyor canım çorban.değişik bir tarif.deneyeceğim.ellerine sağlık.sevgilerimle...
Ben bu çorbayi biliyorum harika oluyor ellerine sağlık.Köfteleri dolapta bekletme önerisi süper gerçekten çok pratik ben nerdeyse poğaçaları bile bekletiyorum artık.Mİsafir gelince çabuk oluyor.
Kisin bizim ev halki cok seviyor corbayi,degisik nefis bir corba olmus,köfte vardi buzlukta tarifi deneyecegim ellerine saglik canim
ELLERİNE SAĞLIK ÇOK GÜZEL GÖRÜNÜYOR .BAYILIRIM ÇORBA ÇEŞİTLERİNE SEVGİLER
Ellerine saglik Asli'cigim,
Ne kadar guzel bir corba, tek kelime ile nefis..
Sevgiler
Ufff harika, hele ikinci fotoğraf, erişetelerin göründüğü an çok etkileyici, bu saatte bulsam içerim, ellerine sağlık,
sevgilerimle
selam aslıcım.bir erzincanlı olarak bu nefis çorbayı seninde yapmana çook sevindim:)çok leziz bir çorba..ellerine saglık.afiyet olsun..sevgiler.
OOO çok güzel görünüyor. Benim oğluş eminim bayılır bu çorbaya. Ellerine sağlık.
Sevgiler
bir de bunu deneyebilirsiniz..
ÇİĞ KÖFTELİ MİSKET ÇORBA))
biz iki kafadar, dün gece 3 saat çiğ köfte yoğurduk..kimyonu fazla gelince, misafirlere de işkence çektirmemek için bunu yedirmedik:))ellerinden aldık:))sonra hep beraber bunları misket haline getirdik ve bu çorbaya dönüştürdük..çok lezzetli oldu..biraz zahmetli ama elinizde kalan çiğ köfteleri böyle değerlendirebilirsiniz:))
Yorum Gönder