Dün çalan telefonu açtığımda "Tebrikler!" dedi annem, benden ses çıkmayınca da "bugün ayın kaçı?" diye sordu.. Baktı ki olacak gibi değil, cevanı verdi: "bugün sizin nişan yıldönümünüz!" .. Son zamanlarda çok yorgun olduğumdan bahsetmiştim, işte bu yorgunluk nezleyle beraber artınca özel bir hazırlık yapamadım.. Ben de akşamki sofradan bir zeytinyağlıyı paylaşmaya karar verdim: yerelması..
Tarifi en kısa zamanda yazacağım..
19 Mart eklentisi:
Yerelmasının tarifi:
1 kg yerelması (iyice yıkanmış ve kabukları soyulmuş)
1 adet havuç (yarım ay şeklide kesilmiş)
1 adet soğan
1 yemek kaşığı pirinç
1/2 kahve fincanı su
sıvıyağ
tuz
2 kesmeşeker
kuru nane (üzerine serpmek için)
Soğanı yemeklik doğrayıp düdüklü tencereye alın ve sıvıyağda çok hafifçe soteleyin. Havucu da ilave edip 2-3 dk. daha çevirin. Yerelmalarını, pirinci, tuz ve şekeri de ekleyip güzelce harmanlayın. Yemeğin suyunu da koyduktan sonra düdüklüde 3-4 dk. pişirin. (bu süre her düdüklüde farklı olabilir) Yerelmalarını ateşten alıp üzerlerine gözkararı çiğ zeytinyağı gezdirin ve düdüklünün ağzını kapatarak yemeğin demlenmesini sağlayın. Ilınan yerelmasını buzdolabında soğutup üzerine kuru nane serperek servise hazır edin.
Afiyet olsun!
Not: Annem zeytinyağlı yemeklere pişirme esnasında çok az zeytinyağı koyar, yemek pişince üzerine çiğ olarak zeytinyağı gezdirir ve tencerenin ağzını kapatarak yemeği demlenmeye bırakır.. Örneğin, barbunya, kereviz ve pırasayı bu şekilde yaparız..
17 yorum:
Nişan tarihinizi anneciğin hatırlamış bravo,benimkini ben bile unuttum neredeyse :)
Tebrik ediyorum sizi...Allah mutluluğunuzu hiç bozmasın,ağzınızın tadı daim olsun...
Yer elmasını çok uzun zamandır yemedim,lezzetini bile unuttum sayılır.Pazardan alıp yapmalıyım aslında.Çocukları tanıştırmak lazım en azından....
Ellerine sağlık....
Ellerine sağlık Aslıcığım.Bu arada nişan yıldönümünüzü de kutlarım.Sevgilerimle...
sevgili aslı, tarifini bekliyorum. yer elması hiç yapmadım. senin tarifinle denerim belki :) nice mutlu senelere, iyi geceler...
canım nice yıldönümlere inşallah. ama önce sağlıkla değil mi? Benim annemin de böyle detaya ve şaşırtmaya dayalı değişik romantik hatırlatmaları vardır. geçmiş olsun.sevgilerimle.
canım çok geçmiş olsun . Ben nedense bu sebzeye hiç alışamadım ama belki denerim senin tarifinle.
sevgiler canım
ellerine sağlık canım.yıldönümünüz kutlu olsun.sevgilerimle...
Aslıcığım,
Nice yıldönümlerini sağlıkla kutlamanızı diliyorum. Tarifi de merakla bekliyorum:)
Sevgiler
Tatlım seni mimledim.Sevgiler...
Merhaba...Bizim bahçemizde vardı bir zamanlar sarı sarı çiçekler açardı..:)
Yemeğide harika olur ellerinize sağlık sevgiler
Nişan yıldönümünüz kutlarım...
Yer almasınad ben bayılırm
Geçmiş olsun.Allah mutluluğunuzu daim kılsın.Yer elması tarifini bekliyorum
Sevgiler
Merhaba Aslı,
Sizden sitenize yerleştirdiğiniz yemekosfer arama kutusu ile ilgili bir ricam olacak.
Fark ettiniz mi bilmiyorum ama son bir haftadır Cafe Fernando kapalıydı. Sitenin alt yapısında birtakım arızalar meydana geldi.
Bu arızanın sorumlusunun da Yemekosfer arama kutuları olduğunu yeni keşfetmiş bulunuyorum.
Sitenize yerleştirdiğiniz kodlarda ufak bir değişiklik yaptım.
Cafe Fernando'nun bundan sonra sorunsuz işleyebilmesi için eski kodların mümkün olan en kısa zamanda yenileriyle değiştirilmesi gerekiyor.
Yeni kodlara şu sayfadan ulaşabilirsiniz: http://cafefernando.com/yemekosfer/ekle.php
Vaktinizi aldığım için lütfen kusura bakmayın ama acil olarak uğrayıp sitenizdeki kodları yenilemeniz Cafe Fernando'nun sağlam işleyebilmesi için şart.
Şimdiden teşekkür ederim,
Cenk
Allah tamamına eriştirsin inşallah.
Bu arada yer elması yemeğine bayılırım. Ama bizdim evde sadece bennnn
YER ELMASI HİÇ PİŞİRMEDİM AMA SENİN TARİFİNE GÖRE PİŞİRİRİM HERALDE...ELLERİNE SAĞLIK...
:))
bende kutluyorum aslıcığımm..
zeytinyağlın da enfes.ellerine sağlık
çok sevgiler.
Dün akşam marketten aldığım yer elmalarını senin tarifine göre pişireceğim bugün.
Sevgiler...
yerelmasının üzerine kuru naneyi mutlaka deneyeceğim ellerine sağlık
Yorum Gönder