1 Mart 2009 Pazar

Portakallı İrmik Helvası

Helvayı çok severim ve sadece özel bir amaçla yapılan bir yiyecek olarak değil de tatlı olarak kabul ederim.. Bu yüzden de davetli olduğumuz balık sofrasına ne götüreceğimizi düşünürken annem, "hiçbir şey alma, helva yaptım" dediğinde çok sevinmiştim.. Üstelik bu helva değişik bir helvaydı: portakallı.. Portakal kabuğunun hoş kokusu helvaya çok yakışıyor, mutlaka denemenizi tavsiye ederim.. İşte tarif:

Malzemeler:
1 paket irmik
1/2 paket Becel
1/2 paket tereyağı
1 portakal kabuğu rendesi
4,5 su bardağı su
3,5 su bardağı + 4 çorba kaşığı tozşeker

İrmik ve yağı teflon tencereye alıp orta ateşte irmiklerin rengi dönene kadar sürekli kavurun. Bu esnada portakalın kabuklarını ince ince bir kaba rendeleyin ve üzerine suyu ilave edin. Ayrı bir kapta da 3,5 su bardağı tozşekeri hazır edin. Rengi dönen irmiklerin üzerine içinde rende portakal kabukları olan suyunuzu ilave edip karıştırın, ocağın altını kısın ve tencerenin kapağını kapatın. İrmikler suyu çekince 3,5 su bardağı tozşekeri irmiklerin üzerine serpiştirin, karıştırdıktan sonra tencerenin ağzını kapatın. İrmikler şekeri çektikten sonra su salacaktır. Bu aşamada 4 çorba kaşığı tozşeri irmiklerin üzerine serpin ve şeker eriyene kadar pişirmeye devam edin. Ilık servis edin.

Afiyet olsun!

Not: Annem bu fikri bir mevlitte yediği portakal kabuklu un helvasından almış, siz de un helvası ya da irmik helvasında portakal kabuğunu deneyebilirsiniz.. Benim yaptığım un helvası için buraya tıklayabilirsiniz..

20 yorum:

üç böcek bir çiçek dedi ki...

canım annenin ellerine sağlık ben helvayı çok severim balıklada güzel olur geç kalmış olsamda afiyet bal şeker olsun.sevgiler..

Adsız dedi ki...

Anneciğinin ellerine sağlık.Tam benlik olmuş bu helva.Bu arada branşım İngilizce.:))
İyi pazarlar...

pelince dedi ki...

Aslıcım bende tatlı olarak kabul ederim ve çok severim..Anneciğinin ellerine sağlık..Size de afiyet olsun...
Güzel bir pazar diliyorum...

Esra'nın Mutfağı dedi ki...

Aslıcım,
Balık sofrasına helva ne güzel yakışır. Balıktan sonra irmik helvası mmmmmm. Ellerine sağlık annenin:)

Pelin dedi ki...

Aslıcığım,
Helvayı portakallı yapmak güzel bir fikir canım. Lezzetine lezzet katmıştır eminim. Ben helvayı uzun uzun kavurma sabrını gösteremiyorum ama bu tarif için olabilir. Portakallı herşeye bayılırım çünkü.
Anneciğinin ellerine sağlık
Sevgiler

Zerrin Pasta Evi dedi ki...

Annenin ellerine sağlık Aslı'cığım, Portakal her şeye nasıl da yakışıyor değil mi?
misler gibi :))))

Sevgiler...

Sevde dedi ki...

Ben helvaya bayılırım arkadşım..
Ve portakal kabuğu çok güzel fikir eminim yakışmışdır..
Offf mis gibide duruyor...
Ellerine sağlık anneninde :)
Sevgiler

Ordanburdanhayattan dedi ki...

ben de gittiğimiz çoğu yere kendim bişeyler yapıp götürmeyi tercih ederim Aslıcım.hem daha anlamlı oluyor hem de daha çok mutlu oluyorum.irmik helvası da benim en sevdiğim şeylerdendir.anneciğinin ellerine sağlık

peynir hösmelimi dedi ki...

Aslicim annenin ellerine saglik canim.
Harika bir fikir.Ilk firsatta deneyecegim.
Sevgiler.

Betül KAVAL dedi ki...

bende bayılırım irmik helvasına. annenin ellerine sağlık canım. portakallı hiç denemedim ama çok yakışmıştır eminim.

sevgiler

bahar dedi ki...

aslı' cığım kaç gündür canım helva çekiyordu şimdi bunu görmek hiç iyi olmadı inan canım. size afiyet olsun. bu arada benim bugün aklıma gelen belki komik belki de garip bir öneriyi paylaşmak isterim seninle. "Bloglar Arası Gün Yapmak" nasıl bir fikir sence? bize katılmak isteyen arkadaşlarla sırayla birimize diğerlerimiz pastacılıkla ilgili bir şey gönderse. Nasıl olur? Fikrini bekliyorum canım. sevgilerle.

bahar dedi ki...

Aslı'cığım galiba gece saatinin etkisiyle pek iyi anlatamadım.yani mesela her ay birimize diğerlerimiz pastacılıkla ilşgili ufak bir hediye yollasa. Gün gibi. Nasıl ki herkes o ay o kişiye veriyor paraları, bizde kargoyla hediye yollayalım derim. ne dersin?

Adsız dedi ki...

aslı merhaba
annenin ellerine sağlık
portakal kabuğu iyi fikir mutlaka deniyeceğim canım
sevgiler , iyi haftalar

sofrakeyfi.blogcu.com

ahsapboyaci dedi ki...

çok lezzetli görünüyor canım ellerine sağlık hayırlı akşamlar

Bir Dut Masalı - nUnU dedi ki...

çoook güzel oluyor çokkkk..
misler gibi
eline sağlık aslıcığım.

durutarifler dedi ki...

Geçen gn un helvası yaptım ama ürmik helvasının yerini tutmuyor. Ellerine sağlık , çok güzel görünüyor.

iremlemekanlar dedi ki...

ellerine saglık nefiss olmuş aslıcım portakalda hoş bir görüntü yapmışsın sevgilerlee

Limonlu Kek dedi ki...

Aslıcığım "bu ne samimiyet!" diye yorumlamayacağını umarak sana rüyamı anlatmak istedim. Rüyamda başrol senindi, o yüzden sana anlatmak istedim. "Blogunu yeni güncellediğini görerek, sitene geliyorum. Bir müjde yazdığını görüyorum, bebek müjdesi :) Hemen çok sevindiğimi belirten bir yorum yazıyorum." Hayır olsun diyorum, bu arada rüyalarım genelde çıkar, haberin olsun :) (İstersen bu yorumu okuduktan sonra onaylamayabilirsin.) Öpüyorum seni canım...

Mebrule dedi ki...

Ellerine saglik canim, bende gerek un helvasi gerekse irmik helvasini cok pisiririm ama hic portakalli denemedim. Bir dahakinde deniycem...

Sevgiler...

neslihan erzincan özgür dedi ki...

Portakallı helva süper.ellerine sağlık canım.deneyeceğim mutlaka.sevgilerimle...