Öyle nefis bir börek ki sevgili Pelin'in annesinin patatesli böreği, nerden başlasam bilemiyorum.. Herşeyden önce çok yumuşak.. Ayrıca üzerindeki susamlar gerçekten çok hoş bir lezzet katıyor böreğe.. İç malzemesinde patatesle beraber beyaz peynir kullanmaktan başka tarifi aynen uyguladım, size de tavsiye ediyorum.. Tarifin orjinali burada..
Malzemeler:
5 adet yufka
100 gr. tereyağ
1 çay bardağı sıvıyağ
Harcı için:
5 orta boy patates
200 gr. beyaz peynir
Üzerine:
1 yumurta sarısı
susam
Patatesleri yıkayıp kabuklarını soydum, küp küp kesip düdüklü tencereye aldım. Üzerlerini aşacak kadar su ilave ederek yaklaşık 6 dk. düdüklüde patatesleri haşladım. Bu esnada peyniri ezdim ve tereyağını tavada eritip içine sıvıyağı ekledim ve soğuması için kenara aldım. Haşlanan patateslerin suyunu süzüp patatesleri ezdim ve içine peynir ilave ettim. Harcı çatalla ezerek iyice karıştırdım, soğumaya bıraktım. Yufkayı tezgaha serip üzerine 2 çorba kaşığı yağ gezdirip yufkayı ortadan ikiye kestim. Dairelerin düz kısımlarına harçtan koyup çok sıkı olmayacak şekilde yufkaları rulo yaptım. Ruloları sırayla kendi etraflarında dolayarak ve her biri bir öncekinin çevresinde dolanacak şekilde tepsiye yerleştirdim. Artan yağı böreğin üzerine gezdirdim. Tepsiyi buzdolabına kaldırıp bir gece boyunca böreğin dinlenmesini sağladım. Ertesi sabah böreğin üzerine yumurta sarısı sürüp susam serptim. 180' fırında böreği kızarana kadar pişirdim.
Afiyet olsun!
16 yorum:
Oooo çıtır çıtır olmuşş..Eline sağlık Aslı'cım...Sevgilerimi gönderiyorum..
Çok nefis olmuş,ellerine sağlık Aslı..Sayfanda çok olmuş ayrıca..
Sevgiler
Aslı börek yendi bitti bile değil mi :) olsun yetiştim yinede,ellerine sağlık...
eline sağlık, afiyet olsun canım..
aslıcım çok güzel görünüyor bayılırım börek çeşitlerine:)patates için verdiğin fikirde çok işime yarayacak inşallah:)ellerine sağlık
nefis bir börek aslıcım ellerine sağlık. Bende çok severim patatesli olan herşeyi. ayrıca beyaz peynirde çok yakışıyor patatese.
sevgiler
Of of of çıtır çıtır duruyor...
Ya böreksiz bir mutfak düşünemiyorum ben :)
Ellerine sağlık
Sevgiler
valla burdan görünüşü çok lezzetli duruyor ellerine sağlık
Aslıcığım eline sağlık,börek şahane görünüyor.ben de susam kullanmayı çok seviyorum böreklerde.kıtır bi tat bırakıyor.afiyet olsun.sevgilerimle...
ımmm nefis içinde patates olan herşeyi severim ellerine sağlık cnm
sevgilerimle
patatesli böreğe peynir çok yakışıyor. üzerine susam eklemek çok hoş, çıtır çıtır olmuştur. harcın içine çok az nane ve kekik ekliyorum, öyle de çok lezzetli oluyor. ellerine sağlık...
Aslıcığım,
Beğenmenize memnun oldum. Patatese peynir ilave etmek iyi fikir gerçekten.Bir de böyle denemeliyim.
Eline sağlık
Sevgiler
Ellerine saglik Asli'cigim, goruntu harika, gul gibi.
Sizlere afiyet olsun.
Guzel bir hafta sonu diliyor, sevgilerimi gonderiyorum.
Pelin'in güzel tariflerini deniyorum ben de sık sık. Bu böreği de biliyorum. Sonuç beni çok mutlu etti. Ellerine sağlık canım. Afiyetle yiyin.
Sevgiler...
bu böreği denemek istiyordum deneyen birisini bulduğuma çok sevindim:)
kaç cm tepsi kullandınız acaba,genelde böreklerin çiği kalmasından şikayetçiyiz güzel bir börek tarifi bulamadık:(inşallah bunun iç tarafları çiği kalmıyordur.
birde kalan yağı döküyoruzya üzerine yer yer donuk kalmıyormu birgün bekleyince,onuda şundan spruyorum tereyağlı bir börek denemiştim ve piştikten sonra yer yer biriken yağlardan tekrar denememiştim:(
sevgiler...
Gülşen,
ben mini fırın tepsisinde yapmıştım. Böreğin üzerine döktüğüm sıvıyağ dolapta donmamıştı ve içi çok güzel pişiyor.
Yorum Gönder