24 Şubat 2008 Pazar

Balık Menüsü

Cumartesi akşamı eşimin liseden arkadaşını ağırladık ve 19 Ağustos'ta söz verdiğimiz gibi, kendisine balık pişirdik.

İçini temizlettiğimiz levrekleri yıkadıktan sonra, hafif yağlanmış fırın tepsisine dizdim ve üzerlerine annemin tavsiyesiyle birer parça tereyağ koydum. Balıkları 200'C fırında 35-40 dakika pişirdikten sonra, fırını ızgara konumuna getirip üzerleri kızarıncaya kadar pişirdim.
Balığın yanında yaptıklarım:

  • baharatlı patates
Bizim ailede "Nazan usulü patates" olarak anılan bu lezzetli patatesleri hazırlamak çok kolay. İnce yuvarlak dilimler halinde kestiğiniz patatesleri çok az zeytinyağıyla birlikte teflon tavaya dizip üzerlerine tuz dökün. Çok kısık ateşte, ağzı kapalı olarak arkalı önlü olarak 15-20 dakika pişirin. Daha sonra patateslerinize istediğiniz baharatı ekleyebilirsiniz. Ben patateslere en çok kekik, kimyon ve köriyi yakıştırıyorum. Tavuğun yanına pişirdiğimde ise baharat yerine teflona hazır krema ekliyorum.

  • Balığın yanında roka başta olmak üzere, olmazsa olmaz bol salata çeşitleri
roka salatası

kekik ve turpla süslediğim marul salatası

kırmızı lahana salatası
Bu salatayı da babamın yöntemiyle hazırladım: dış yapraklarını çıkarıp ortadan ikiye böldüğüm kırmız lahanayı bıçakla ince ince kestim ve tuzla ovdum. Bu işlem lahananın daha yumuşak olmasını sağlıyor. Sos olarak da bol sirke ve zeytinyağı. Salatayı önceden yapıp, buzdolabında hazır tutabilirsiniz, sirkede bekledikçe tadı daha da güzel oluyor.


ve son olarak çayın yanına yaptığım tiramisu.

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Bizzat yemeğe iştirak eden biri olarak, oldukça hafif ve doyurucu ve ziyadesiyle lezzetli bu güzel
menü için teşekkür ederim, eline - emeğine sağlık,,,

aslı'nın mutfağı dedi ki...

Afiyet olsun Kemal Bey, her zaman...